Panda mała

Grupa: 
Ssaki

Panda mała określana również jako padka ruda, żyje na obszarze Azji Południowo-Wschodniej. Zamieszkuje górskie lasy z bambusowym podszytem. Świetnie porusza się po drzewach, a w utrzymaniu równowagi pomaga jej długi i puszysty ogon. W środowisku naturalnym aktywna jest głównie o świcie i zmierzchu - więkość dnia spędza na odpoczynku. Panda odżywia się przede wszystkim liśćmi bambusa, dietę uzupełnia kwiatami, jagodami, liśćmi innych roślin, porostami oraz jajami ptaków i owadami. Jest gatunkiem zagrożonym, a głównymi przyczynami spadku jej liczebności środowisku naturalnym jest utrata i degradacja siedlisk, kłusownictwo oraz nielegalny handel.